دکتر زنان شهرک غرب تهران
متخصص زنان و زایمان و یا پزشک زنان یکی از مهمترین پزشکها در زندگی زنان است. این متخصصین با تحصیل در رشته پزشکی زنان به درمان بیماریهای زنانه میپردازند. چیزی که در ایران با نام دکتر یا متخصص زنان و زایمان میشناسیم، ترکیبی از متخصص زنان (Gynecologist) و متخصص زایمان (Obstetrician) است و در دنیا آن را با نام OB-Gyn میشناسند.
متخصص زنان و زایمان چه کسی است؟
پزشک زنان یا متخصص زنان و زایمان پزشکی است که پس از گذراندن دوره دستیاری و کسب تخصص لازم، دانش و مهارت مناسب طبی و جراحی را برای پیشگیری، درمان، اداره و درمان اختلالات و بیماریهای دستگاه تولید مثل زنان، پستان، بارداری و زایمان به دست آورده است. زمانی که درباره تخصص زنان صحبت میکنیم باید بدانیم که اغلب صحبتهای ما دربارهی اندامهایی مثل رحم (Uterus)، لولههای فالوپ (Fallopian Tubes)، تخمدان (Ovaries) و سینهها (Breasts) است. در نتیجه تمام بیماریها و مشکلاتی که به این اندامها مربوط میشوند، به دکتر زنان و زایمان ربط پیدا میکنند. دقت داشته باشید که برخی از این موارد تنها مربوط سلامتی زنان هستند و اصلا به موضوعات بارداری ربط پیدا نمیکنند. برخی از موارد دیگر هم صرفا به موضوع بارداری و وضع حمل اشاره دارند و دکترهای زنان و زایمان باید بتوانند دربارهی هر دوی این موارد به خانمها کمک کنند.
دکتر متخصص زنان چه کارهایی انجام میدهد؟
دکتر متخصص زنان و زایمان مسئول این است که سلامت دستگاه تناسلی و تولید مثل زنان را بررسی و درمان کند. البته کارهایی که دکترهای زنان و زایمان انجام میدهند، با یک شرط اولیه انجام میشود: اینکه فرد مراجعهکننده از نظر جنسی فعال باشد یا احساس درد و ناراحتی داشته باشد. پس در صورتی که فرد از نظر جنسی فعال نباشد یا مشکل خاصی نداشته باشد، معمولا کار دکترهای زنان به یک معاینهی ساده خلاصه میشود.
کارهایی که این دکترها انجام میدهند شامل تستهای لگنی (Pelvic Exams)، تست پاپ اسمیر (Pap Smear)، آزمایش سرطان، راهنمایی و مشاوره درباره سکس و حاملگی، درمان نازایی و در نهایت، بررسی و درمان انواع عفونت واژن مانند عفونت قارچی واژن است.
در بین مواردی که نام بردیم، اکثر موارد کاملا مشخص و قابل درک هستند. اما احتمالا تستهای لگنی نیاز به کمی توضیح داشته باشند. در تستهای لگنی دکتر سعی میکند اندامهای مربوط به تولید مثل زنان را به صورت تصویری و فیزیکی معاینه کند. در این معاینهها واژن (Vagina)، دهانه رحم (Cervix)، لولههای فالوپ، فرج (Vulva)، تخمدانها و رحم زنان بررسی میشوند.
- تشخیص اختلالات سیستم تولید مثل
دکترهای زنان سعی میکنند اختلالات سیستم تولید مثل را شناسایی و درمان کنند. مواردی مثل اندومتریوز (Endometriosis – رشد بافتهای رحمی در خارج از رحم)، ناباروری (Infertility)، کیستهای تخمدانی (Ovarian Cysts) و دردهای لگنی چیزهایی هستند که دکتر زنان میتواند برای درمان آنها کمکتان کند.
- تخصص در سرطان های مربوط به زنان
دکترهای متخصص زنان همچنین ممکن است بتوانند دربارهی برخی از انواع سرطان مثل سرطان دهانه رحم (Cervical Cancer)، سرطان تخمدان (Ovarian Cancer) و انواع دیگری از سرطان که به دستگاه تولید مثل ربط دارند، به خانمها کمک کنند.
- تخصص در زایمان
اما تعدادی از دکترهای زنان، در مورد زایمان هم تخصص دارند و به همین دلیل است که در ایران به صورت کلی به دکترهای زنان یا متخصصان زنان، از عبارت کلی دکتر زنان و زایمان (معادل همان OB-Gyn انگلیسی) استفاده میکنیم. دکترهایی که در زایمان و نازایی تخصص دارند، به خانمها کمک میکنند تا آمادهسازیهای قبل از بارداری، آزمایشهای مربوط به بارداری، مراقبتهای لازم در حین حاملگی و نهایتا موارد مربوط به زایمان را به صورت علمی و بهداشتی در اختیار داشته باشند.
دکتر زنان به درمان چه بیماریهایی کمک میکند؟
تعداد بیماریهایی که زنان را به طور خاص درگیر میکند، زیاد است. همین موضوع باعث میشود تا نیاز به دکترهای متخصص زنان در موارد بسیار زیادی احساس شود. در ادامه با هم برخی از بیماریها و مواردی را بررسی میکنیم که مخصوص خانمها هستند و دکتر زنان میتواند دربارهی آنها به خانمها کمک کند.
- تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلیکیستیک
تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا همان تنبلی تخمدان که در ایران شناخته شده است، یکی از بیماریهای نسبتا شایع در خانمهایی است که در سنین باروری هستند. تخمدانها مجموعههای کوچکی از مایعات (فولیکولها) را تولید میکنند و توانایی آزادسازی منظم تخمک را از دست میدهند. در این بیماری که از جنس اختلالات هورمونی است، خانمها پریودهایی نامرتب یا بیش از حد طولانی را تجربه میکنند. در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، میزان هورمونهای مردانه (آندروژن) افزایش پیدا میکند. بیمار دچار نامنظمی پریود میشود، موهای زائد بدنش زیاد میشوند و آکنه و چاقی هم به دنبال آنها میآید. اگر هر کدام از این علائم را دارید باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
- انواع کیستهای تخمدانی و فیبروئیدهای رحمی
یکی از بیماریهایی که به کمک دکتر زنان درمان میشود، همین کیستها (Cysts) و فیبروئیدها (Fibroids) هستند. رشد بافتهای ناخواستهای از این دست درون دستگاه تولید مثل میتواند دردهای و مشکلات زیادی را برای خانمها ایجاد کند. موارد دیگری از جمله پلیپهای رحمی و تخمدانی (Cervical and Vaginal Polyps) هم زیرگروه همین بیماریها قرار میگیرند و توسط دکترهای متخصص زنان معالجه میشوند.
- عمل هیسترکتومی و بستن لولهها
گاهی اوقات دکتر زنان به نتیجه میرسد که باید طی عملی به نام هیسترکتومی (Hysterectomy) رحم، تخمدانها و حتی در برخی موارد، دهانهی رحم را جراحی کند و بردارد. در موارد دیگری به خواست بیمار یا دلایل دیگر، کار بستن لولههای فالوپ (Tubal Ligations) و جلوگیری از باروری به این شکل هم توسط دکترهای زنان و زایمان انجام میشود.
- مشاوره قبل، در حین و بعد از بارداری
این مورد بیشتر به دکترهای زنان و زایمان با گرایش زایمان مربوط میشود. دکتر زنان بدن بیمار را از جهات مختلف برای بارداری بررسی میکند ودربارهی بارداری یا عدم بارداری، توصیههایی را به وی ارائه میدهد. بخشی از این توصیهها مربوط به بعد از وضع حمل و شیردهی به نوزاد هستند.
- مشاوره سقط جنین
این موضوع از جمله مواردی است که در بسیاری از کشورها، از جمله ایران بر سر آن اختلاف وجود دارد. در صورتی که مادر و پدر به هر دلیلی از جمله نقایص ژنتیکی جنین یا شرایط پرشکی خاص مادر تصمیم به سقط جنین گرفتند،باید از کمک یک دکتر زنان و زایمان استفاده کنند. راههای بهداشتی و علمی متعددی برای عملی کردن این تصمیم در اختیار زوجها قرار دارد.
- ناباروری، نازایی و درمان آن
اگر بعد از دوازده ماه تلاش برای بارداری، روابط جنسی منظم و بدون استفاده از روش های پیشگیری، بارداری اتفاق نیفتاد می توان برای تشخیص علل و درمان آن ها به دکتر نازایی مراجعه کرد. حتی اگر خانمی حامله شود و سقطهای ناخواسته را تجربه کند، باز هم شاهد کیس ناباروری هستیم. تقریبا ۱۵ درصد از زوجها با چنین موضوعی مواجه میشوند. دکترهای زنان و زایمان در انجام عمل برداشت تخمک (Egg Retrieval) برای عمل آی وی اف (IVF) به کمک شما میآیند و میتوانند در زمینه فریز کردن تخمکها هم یاری کنند. پروسههای هیستروسکوپی (Hysteroscopy) و هیستروسونوگرافی (Hysterosonography) هم بخشی از کار دکتر زنان برای درمان نازایی است.
- افتادگی رحم
افتادگی رحم (Uterine Prolapse) زمانی اتفاق میافتد که عضلههای کف لگن کش میآیند و ضعیف میشوند و دیگر توانایی تحمل وزن رحم را ندارند. اتفاقی که ممکن است منجر به پایین آمدن رحم از دهانهی واژن شود. این اتفاق در هر سنی میتواند برای خانمها اتفاق بیفتد و مسئولیت درمان آن با دکتر زنان است.
- مشاوره جلوگیری از بارداری و گذاشتن و برداشتن آی یو دی
یکی از کارهایی که میتوانید برای آن از کمک دکترهای زنان استفاده کنید، مشاورههای جلوگیری از بارداری است. روشهای گوناگونی برای جلوگیری وجود دارد و دکترها توصیه میکنند که زوجها ترکیبی از آنها را به کار بگیرند.
- انجام تست پاپ اسمیر
رایجترین تستی که دکترهای متخصص زنان برای تشخیص احتمالی سرطان دهانه رحم انجام میدهند، تست پاپ اسمیر (Pap Smear) است. این تست باید به صورت دورهای و منظم توسط خانمها انجام شود و به غیر از مراجعه به دکتر زنان و زایمان، راه دیگری برای انجام آن وجود ندارد.
- کولپوسکوپی
کولپوسکوپی (Colposcopy) پروسهای است که در آن با استفاده از یک دستگاه تصویربرداری با قابلیت بزرگنمایی به نام کولپوسکوپ (Colposcope) از دهانه رحم تصویربرداری میشود. این دستگاه امکان نگاه انداختن به داخل واژن و دهانه رحم را فراهم میکند و با توان بزرگنمایی خود، امکان مشاهدهی تمام عارضههای طبیعی و غیرطبیعی را به دکتر زنان میدهد.
- یائسگی
یائسگی یکی از تغییرات طبیعی بدن خانمها در سنین بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی است. در جریان یائسگی، هورمونهای مربوط به تولید مثل به صورت طبیعی کم میشوند و خانمها توانایی باروری را از دست میدهند. معمولا در صورتی که خانمی ۱۲ ماه پریود نشود، نشاندهندهی ورود آن خانم به دوران یائسگی است. گُرگرفتگی و خشکی واژن از علائم اصلی یائسگی هستند؛ اما اختلالات خواب هم در برخی از خانمهای در حال یائسگی دیده میشود. برای درمان این علائم و کنار آمدن با یائسگی نیاز است با یک دکتر زنان خوب صحبت کنید و از او کمک بگیرید.
- اندومتریوز (Endometriosis)
اندومتریوز یا اندومتریوزیس یکی از بیماریهای زنانه است. در این بیماری، بافتهایی (اندومتریوم – Endometrium) شبیه به چیزی که معمولا درون رحم وجود دارند، خارج از رحم شروع به رشد میکنند. اندومتریوز معمولا در تخمدانها، لولههای فالوپ و رودهها بروز میکند.
علایم این بیماری بیماری معمولا شامل درد شدید و پریودهای نامنظم است. معالجهی اندومتریوز از راه هورموندرمانی یا جراحی انجام میشود و دکترهای جراح زنان و زایمان در انجام آن مشارکت دارند.
- حاملگی خارج از رحم
حاملگی خارج از رحم زمانی رخ میدهد که یک تخمک بارور (که قرار است درون رحم شروع به رشد کند) به جایی خارج از حفرهی رحم میچسبد و همانجا رشد میکند. حاملگی خارج از رحم معمولا در لولهها فالوپ (که تخمدانها را به رحم وصل میکنند) اتفاق میافتد و به آن حاملگی لولهای (Tubal Pregnancy) میگویند. دکتر پس از تصویربرداری و انجام آزمایشهای لازم، دربارهی روش درمان تصمیم میگیرد. این بیماری در مراحل اولیه با دارو قابل درمان است. اما در مراحل حاد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
- بیماری زگیل تناسلی
دکتر زنان و زایمان است که به شما میگوید آیا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یا همان زگیل تناسلی مبتلا شدهاید یا خیر. همچنین تزریق واکسن HPV و جلوگیری از ابتلای احتمالی به سرطانهای ناشی از HPV هم توسط همین متخصصان انجام میشود.
- بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن یا اختلال التهابی لگن (Pelvic Inflammatory Disease) معمولا به دلیل بیماریهای منتقله از راه تماس جنسی (STDs) از جمله کلامیدیا (Chlamydia) به وجود میآید. زمانی که باکتریهای منتقله از راه تماس جنسی به رحم، تخمدانها و لولههای فالوپ میرسند، بیماری التهابی لگن اتفاق میافتد. علایم این بیماری شامل لگن درد و تب هستند. احتمال ترشحات واژینال هم در چنین شرایطی وجود دارد. دکتر زنان با تجویز آنتیبیوتیک مناسب این بیماری را درمان میکند.
- اختلال قاعدگی و اختلالات هورمونی
اختلال در قاعدگی یا پریود نامنظم به دلایل متعددی میتوانند برای خانمها اتفاق بیفتند که تعدادی از آنها را در موارد بالا مطرح کردیم. خانمها میتوانند برای مشاوره و درمان تمام این اختلالات و البته بیماریهای دیگری که از جنس هورمونی هستند (رشد موی سینه، عدم جذب مواد مغذی توسط بدن یا کاهش میل جنسی) به متخصص زنان مراجعه کنند. این موارد با آزمایش هورمونی و اندازهگیری سطح استروژن، تستوسترون و کورتیزول مشخص میشوند.
- بیماریهای رایج در زنان از جمله کم خونی
به دلیل خونریزیها دوران پریود یا خونریزی رحمی، کم خونی از بیماریهای رایج در زنان است. این موضوع از نظر علمی ثابت شده است که با افزایش میزان خونریزی در دوران پریود، میزان کم خونی فرد هم افزایش پیدا میکند. کم خونی و فقر آهن ناشی از آن میتواند منجر به بیحالی، کسالت، کاهش انرژی و شادابی خانمها شود. دکترهای زنان و زایمان در این موارد به کمک خانمها میآیند و با تجویز دارو یا توصیههایی در جهت بهبود رژیم غذایی به سلامت خانمها کمک میکنند.
- بیماریها و عفونتهای جنسی
عفونتها و بیماریهای جنسی در اثر رابطهی جنسی حفاظت نشده ایجاد میشوند. البته فعالیت جنسی زیاد و داشتن پارتنرهای متعدد میتواند احتمال چنین بیماریهایی را افزایش دهد. در صورت ابتلا به بیماریها و عفونتهای جنسی (STIs / STDs) میتوانید از متخصص زنان کمک بگیرید. دکترهای زنان میتوانند در رابطه به بیماریهای منتقله از راه رابطه جنسی، پیشگیریها و محافظتها به شما مشاوره بدهند.
- سرطان دهانه رحم و سرطان تخمدان
این بخش جزو مواردی است که دکترهای زنان و زایمان متخصص در خونشناسی مربوط میشود. فوق تخصص سرطان زنان توانایی تشخیص سرطانها را دارند و برخی از متخصصین زنان و زایمان نیز سعی میکنند بیماران را به دکترهای متخصص دیگر ارجاع دهند.
فوق تخصص سرطان زنان در تشخیص و درمان برخی از انواع سرطان مثل سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و انواع دیگری از سرطان که به دستگاه تولید مثل ربط دارند، به خانمها کمک کنند.
- لابیاپلاستی
لابیاپلاستی (Labiaplasty) یک عمل جراحی زیبایی زنانه است که برای شکل دادن و زیباسازی لابیای کوچک (Labia Minora) یا همان لبههای داخلی فرج انجام میشود. تعدادی از دکترهای زنان و زایمان توانایی انجام این نوع از جراحی را دارند و از آنجایی که این عمل به دستگاه تناسلی زنان مربوط میشود، زیرگروه تخصص زنان قرار میگیرد.
چه زمانی باید به دکتر متخصص زنان مراجعه کنیم؟
خیلی از خانمها تصور میکنند که در صورت رعایت یک سری از موارد مشخص، دیگر نیازی ندارند به متخصص زنان مراجعه کنند. اما این یک باور اشتباه است؛ چرا که ساختار آناتومی بدن زنان، واژن، رحم، تخمدان و موارد وابسته ایجاب میکند تا خانمها هر چند وقت یکبار به یک دکتر زنان سر بزنند. نمیگوییم به صورت ماهانه و میدانیم که ممکن است مراجعهی ماهانه به دکتر برای خانمها امکانپذیر نباشد. اما باید به صورت منظم به دکتر زنان مراجعه کنند. بر اساس گزارش WebMD هشتاد درصد از کسانی که به دکتر زنان و زایمان مراجعه میکنند در سنین بین ۱۵ تا ۴۵ سال قرار دارند.
تفاوت ماما و پزشک متخصص زنان چیست؟
تا به اینجا با متخصص زنان آشنا شدیم و دیدیم که در چه حوزه ای فعالیت می کند و چه خدماتی را ارائه می دهد. شاید برای شما هم سوال باشد که پس فرق بین متخصص زنان و یک ماما در چیست؟ زیرا در بسیاری از موارد کارهای مربوط به بارداری و عمل های جراحی را نیز انجام می دهد! در اینجا به تفاوت بین ماما و یک پزشک زنان بیشتر می پردازیم.
شخصی که به عنوان ماما فعالیت می کند دارای وظایفی تعریف شده است. اصولا یک ماما به کارهایی که مربوط به قبل از بارداری و بعد از بارداری می شود آشنایی دارد و آموزش های لازم به او داده شده است. از جمله می توان به برطرف کردن نیازهای مربوط به مادر از زمان بستری شدنش در بیمارستان تا زمان وضع حمل و بعد از به دنیا آمدن نوزاد اشاره کرد.
همچنین ماما می تواند به مادر آموزش هایی را در مورد نحوه شیر دادن صحیح به نوزاد بدهد و در تمام مدتی که مادر و فرزند در بیمارستان هستند باید کاملا هوشیار باشد و تمامی موارد را چک کند و در صورتی که مشکلی بروز کرد سریعا پزشک مخصوص زنان را مطلع کرده تا سریعا مشکل رفع شود.
بهترین دکترهای زنان را کجاها میتوان پیدا کرد؟
ما تمام سعیمان را کردیم تا کاملترین اطلاعات دربارهی مراجعه به دکترهای زنان و زایمان را به شما بدهیم. در مجموعه کلینیک امام علی ابن ابیطالب (ع)، بهترین دکترهای زنان در حال همکاری با کلینیک خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع) هستند. شما میتوانید بلافاصله بعد از مطالعه این مطلب و کسب اطلاعات لازم، برای ارتباط با ما و رزرو نوبت برای مشاوره تخصصی با شماره 02188362413 تماس حاصل فرمایید.
بهترین کلینیک زنان در غرب تهران
متخصصین زنان ما در کلینیک امام علی ابن ابیطالب (ع) می توانند انتخاب مناسبی برای انجام مشاوره و آزمایشات شما باشند. شما در کلینیک امام علی ابن ابیطالب (ع) ، که یکی از بهترین کلینیک ها در زمینه ارائه خدمات زنان و زایمان، به شمار می رود، می توانید بهترین خدمات را با تعرفه خیریه دریافت کنید.
چرا باید کلینیک امام علی ابن ابیطالب (ع) را انتخاب کنیم؟
- حضور و همراهی تیمی متشکل از متخصصان مجرب
- ارائه طیف وسیعی از خدمات درمانی
- تجهیز بودن به تجهیزات مدرن و پیشرفته
- برخورداری از پرسنل خوب و مجرب
- محیطی آرام و منظم
- دارای تعرفه خیریه
برای ارتباط با ما و رزرو نوبت برای مشاوره تخصصی زنان و زایمان درمانگاه خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع) ، می توانید با شماره 02188362413 تماس حاصل فرمایید.