اهمیت طب سنتی و مکمل در دنیا
با وجود موفقیت های چشمگیر طب رایج در درمان برخی بیماریها، همچنان انواع متعددی از بیماریهای درماننشده یا ناکافی درمانشده، بهویژه در موارد مزمن، آلرژیک و متابولیک در سطح جهان به چشم میخورد. از این رو در آخرین برنامه راهبردی سازمان جهانی بهداشت (WHO) که با هدف گسترش استفاده از روشهای درمانی طب سنتی و مکمل منتشر شده است، بر اهمیت استفاده از این مکاتب طبی در جهت افزایش سلامت جهانی و مقابله با بیماریهای مزمن تأکید شده است.
طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، "طب سنتی مجموعهای از دانش، مهارت و شیوههای مبتنی بر نظریهها، باورها و تجارب بومی در فرهنگهای مختلف است که چه قابل توضیح باشد و چه نباشد، به منظور حفظ سلامت و همچنین پیشگیری، تشخیص، بهبود یا درمان بیماریهای جسمی و روانی به کار میرود."
همچنین، طب مکمل یا جایگزین بهعنوان "مجموعه گستردهای از شیوههای مراقبت بهداشتی که بخشی از طب رایج یک کشور نیستند و بهطور کامل با سیستم بهداشت و درمان غالب مطابقت ندارند" تعریف شده است. در برخی کشورها، این اصطلاحات به جای طب سنتی به کار میرود.
سازمان بهداشت جهانی در این برنامه راهبردی بر لزوم ادغام خدمات طب سنتی و مکمل در نظام سلامت تأکید کرده و پیشنهاد اصلاح ساختار وزارت بهداشت کشورها برای توسعه استفاده از این روشها را ارائه داده است.
طب سنتی ایرانی؛ گنجینهای کهن و کارآمد
طب سنتی ایرانی که با عنوان طب ایرانیPersian Medicine)) درسطح جهانی شناخته میشود، یک مکتب درمانی کهن است که ریشه در تاریخ و فرهنگ ایران دارد. طبق اسناد بالادستی ملی از جمله سیاستهای کلی نظام سلامت و سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، بر لزوم توسعه روشمند و منطقی این دانش پزشکی در نظام بهداشت و درمان کشور تأکید شده است.
کتب ارزشمند حکیمان بزرگی همچون شیخ الرئیس ابنسینا و محمد بن زکریای رازی سالها در دانشگاههای اروپایی تدریس شده و مبانی این علم را در سطح جهانی تثبیت کرده است. پایه این دانش کهن بر طب اخلاطی یا مزاجی نهاده شده است. در دیدگاه کلنگر طب ایرانی، حفظ تعادل در اخلاط بدن و هماهنگی عملکرد اعضای بدن با هم، پایه و اساس سلامت دانسته شده است.
رشته تخصصی طب ایرانی (دانشگاهی)
از سال 1386 و با تلاش اساتید و پژوهشگران این حوزه، آموزش، پژوهش و درمانهای طب ایرانی بهطور رسمی در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آغاز شد. در حال حاضر، بیش از 20 دانشکده و گروه آموزشی در دانشگاههای علوم پزشکی سراسرکشور به تربیت پزشکان و داروسازان در مقطع دکترای تخصصی میپردازند. فارغالتحصیلان این رشتهها در مراکز درمانی و آموزشی تحت نظارت وزارت بهداشت به ارائه خدمات درمانی و آموزش به عموم مردم مشغول هستند.
جایگاه ایران در تولید علم طب سنتی و مکمل
ایران در تولید علم و انتشار مقالات در حوزه طب سنتی و مکمل، در کنار کشورهای پیشرو از جمله چین، هند و آمریکا قرار دارد. متخصصین طب و داروسازی سنتی با استناد به دانش حکمای طب ایرانی و مطالعات روز دنیا، پژوهش های مختلفی در تایید اثربخشی فرآورده های طبیعی، گیاهان دارویی و داروهای گیاهی انجام داده و نتایج آن را در مجلات معتبر داخل و خارج کشور منتشر می کنند. این دستاورد نشان از توانمندی کشور در احیای دانش کهن و تلفیق آن با اصول علمی طب مدرن دارد.
بر این اساس طب سنتی ایرانی، با تاریخچهای غنی و روشهای اثربخش، همچنان میتواند نقشی کلیدی در ارتقای سلامت جامعه ایفا کند. استفاده صحیح و علمی از این دانش کهن همگام با پیشرفتهای طب رایج، افقی روشن برای ارتقای سطح سلامت جامعه ترسیم خواهد کرد.
رویکردهای طب سنتی ایرانی در پیشگیری و درمان
طب ایرانی، با دیدگاهی جامع و کلنگر بر سه محور اصلی استوار است:
- اصلاح سبک زندگی
- استفاده از گیاهان دارویی و فراورده های طبیعی
- روشهای درمانی دستی (مانند بادکش درمانی، حجامت و ماساژ درمانی)
از دیدگاه متخصصین طب ایرانی تنظیم اصول ششگانه سلامت (شامل تغذیه، فعالیت بدنی، خواب و بیداری، توجه به مسائل روحی و روانی، پاکسازی بدن و تدبیر شرایط فصلی و آب و هوا)، میتواند از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری و یا آنها را درمان کند.
ضرورت حضور پزشکان و داروسازان متخصص در طب ایرانی
در اقشار مختلف جامعه، باورهای متفاوتی درباره درمانهای سنتی و طبیعی وجود دارد. برخی معتقدند این درمانها کاملاً بیاثر و غیر قابل اعتماد هستند، در حالی که گروهی دیگر هم فقط این نوع درمانها را موثر و آنها را کاملاً بدون عارضه و مطمئنتر از درمانهای طب رایج میدانند. این دو دیدگاه افراطی و تفریطی میتواند منجر به استفاده نادرست یا عدم استفاده کامل از ظرفیتهای این مکتب طبی شوند.
حضور پزشکان و داروسازان متخصص در رشته طب ایرانی و سایر شاخههای طب مکمل (از جمله طب سوزنی) در مراکز درمانی، نقش مهمی در اصلاح این نگرشها دارد. این متخصصان با استفاده از دانش و مهارتهای خود قادرند درمانهایی ایمن و اثربخش را بر اساس نیاز هر بیمار ارائه کنند.
داروهای طبیعی و سنتی؛ ترکیبی از دانش کهن و علم مدرن
داروهای طبیعی و سنتی که توسط داروسازان متخصص و بر اساس اصول طب ایرانی تهیه میشوند، نقش کلیدی در این رویکرد درمانی دارند. این داروها، با بهرهگیری از گیاهان دارویی و فرمولاسیونهای علمی، تحت نظارتهای دقیق تولید شده و برای بیماریهای مختلف تجویز میشوند.
بنابراین با حضور پزشکان و داروسازان متخصص در حوزه طب ایرانی و بهکارگیری توامان دانش علمی و عملی آنها در تلفیق با طب رایج و همگام با سایر متخصصین، میتوان از تمامی ظرفیتهای علم پزشکی بهصورت ایمن و مؤثر در ارتقای سطح سلامت جامعه بهره مند شد.
راه اندازی بخش طب ایرانی در درمانگاه فوق تخصصی امام علی (ع)
بخش طب ایرانی و مکمل درمانگاه خیریه امام علی بن ابیطالب (ع) تحت عنوان "مشکات" واقع در شهرک غرب تهران با بهره گیری از حضور اساتید دانشگاههای علوم پزشکی و متخصصین طب ایرانی و داروسازی سنتی، نسبت به ارائه خدمات تخصصی طب سنتی ایران در قالبی علمی و دانشگاهی به بیماران و مراجعین محترم می پردازد.
از جمله خدمات تخصصی قابل ارائه در این بخش می توان به انجام ویزیت توسط پزشکان متخصص طب ایرانی، تعیین مزاج، حجامت، بادکش درمانی، زالو درمانی، ماساژ درمانی و ... اشاره نمود. همچنین انواع فراورده های طبیعی و گیاهان دارویی با بالاترین کیفیت تحت نظارت دقیق اساتید دانشگاه و متخصصین طب ایرانی و داروسازی سنتی در این مرکز ارائه می شود.
ما در کنار شما هستیم تا تجربهای متفاوت از سلامتی و درمان را در محیطی آرامشبخش و حرفهای برای شما رقم بزنیم.
بخش طب سنتی و مکمل درمانگاه فوق تخصصی امام علی بن ابیطالب (ع) انتخابی است برای سلامت امروز و آینده شما.
برای ارتباط با ما و بخش طب سنتی و مکمل درمانگاه (مرکز تخصصی طب سنتی مشکات) می توانید از روش های زیر اقدام فرمایید:
شماره تماس: 15-88362413 ، 88077974 ، 88079672
آدرس سایت: www.westclinic.ir