کلینیک تخصصی خواب درمانگاه امام علی ع شهرک غرب

تست خواب (پلی سومنوگرافی) چیست؟
تست خواب که پلی سومنوگرافی (PSG) نیز نامیده می‌شود، روشی است که برای تشخیص قطعی اختلالات خواب مانند خروپف و سندرم آپنه خواب استفاده می‌شود. این آزمایش با نظارت بر بیمار با سنسورهایی که در قسمت‌های مختلف بدن او در هنگام خواب در طول شب قرار می‌گیرد، انجام می‌شود. هر چه حساسیت و تعداد حسگرهای استفاده شده بیشتر باشد، اطلاعات بیشتری در مورد میزان بیماری به دست می‌آید. در نتیجه این آزمایش که در آزمایشگاه خواب انجام می‌شود، تعداد و مدت وقفه‌های تنفسی در خواب، میزان کاهش اکسیژن همراه با آن و بی‌نظمی در ضربان قلب مشخص می‌شود.
PSG یک تست چند پارامتری است که عملکرد تعدادی از ارگان ها و سیستم های بدن انسان را در خواب ضبط و ثبت می کند. EEG (نوار مغز)، EKG یا ECG (نوارقلب)، EMG (نوار عضله)، EOG (نوار چشم)، جریان هوای تنفسی، تلاش تنفسی، درصد اشباع اکسیژن خون از اجزای معمول یک PSG محسوب می شوند.
برای انجام تست PSG فرد باید یک شب را در آزمایشگاه خواب بخوابد. طول مدتی که فرد خواب است تعدادی الکترود (صفحات کوچک فلزی) و وسایل دیگر برای ضبط اطلاعات لازم به بیمار متصل می شود. علی رغم تغییر فضای خواب و اتصال تعداد زیادی الکترود و وسایل دیگر به بیماران، اکثر بیماران حتی بهتر از روزهای معمول در آزمایشگاه خواب، به خواب می روند. تنها تعداد اندکی از بیماران اظهار می کنند که نسبت به شرایط معمول خواب بدتری داشته اند.
در این تست نوار عضله از یکی از عضلات پا برای ثبت حرکات پاها و همچنین از یکی از عضلات چانه برای اندازه گیری تون عضلانی کلی بدن گرفته می شود.
از داده های PSG می توان اطلاعات زیادی بدست آورد که تعدادی از آنها شامل موارد زیر می باشند : 
میزان تأخیر خواب
مدت زمانی که طول می کشد تا افراد به خواب روند در افراد سالم و بیماران مبتلایان به اختلالات خواب متفاوت است. در تست MSLT و MWT نیز میزان تاخیر خواب محاسبه می شود که بیانگر شدت خواب آلودگی افراد می باشد.

مراحل خواب
یک خواب طبیعی به ترتیب شامل مراحل 1، 2، 3 و 4 فاز Non-REM و فاز REM می باشد که 6-4 دفعه این سیکل در یک شب تکرار می شود. مدت این مراحل در افراد بیمار بسته به نوع بیماری آنها متفاوت می باشد.
 
کیفیت خواب
تعداد کل دقایقی که فرد در خواب بوده تقسیم بر کل زمانی که فرد در رختخواب به سر برده بیانگر کیفیت خواب است. این میزان در افراد طبیعی برابر 90-85 درصد است، در صورتی که افراد بیمار بسته به نوع بیماریشان کیفیت خواب به مراتب پایین تری دارند.

نامنظمی های تنفسی مانند آپنه و هایپوپنه
هایپوپنه به معنی کاهش جریان هوای تنفسی به میزان کمتر از 80 درصد حد پایه و آپنه به معنی کاهش جریان هوای تنفسی به میزان کمتر از 20 درصد حد پایه به مدت بیش از 10 ثانیه می باشد. جمع آپنه و هایپوپنه در افراد طبیعی کمتر از 5 است، ولی در افراد مبتلا به سندرم آپنه خواب گاهی تا 600 عدد هم می رسد.

تعداد  Arousal
Arousal  به معنی بیداری کوتاه مدت در حد چند ثانیه است که فرد متوجه آن نمی شود. در arousal الگوی امواج مغزی ناگهان تغییر می کند و مشابه حالت بیداری می شود. Arousal در نتیجه موارد مختلفی از جمله حرکت پاها و ناراحتی های تنفسی ایجاد می شود. موارد زیاد arousal در خواب افراد می تواند نشانه ابتلای آنها به اختلالات خواب و یا خستگی و عدم خواب کافی آنها باشد.
ناهنجاری های ریتم قلبی، وضعیت بدن در طی خواب و الگوی حرکت پاها از دیگر مواردی است که از PSG بدست می آید.


انواع تست خواب
1.    تست خواب شبانه (PSG)  
PSG یک تست چند پارامتری است که عملکرد تعدادی از ارگان ها و سیستم های بدن انسان را در خواب ضبط و ثبت می کند.
EEG (نوار مغز)،  EKGیا ECG (نوارقلب)،  EMG (نوار عضله)،  EOG (نوار چشم)، جریان هوای تنفسی ،تلاش تنفسی، درصد اشباع اکسیژن خون از اجزای معمول یک PSG محسوب می شوند.
2.    تیتراسیون 
این آزمایش زمانی انجام میشود که تیم پزشکی در تست خواب اولیه (psg) آپنه خواب متعادل یا شدید را کشف کند یا به آن مشکوک شود.در این صورت انجام تست تیتراسیون برای شما تجویز میشود.تست تیتراسیون همانند فرایند تست خواب psg انجام میشود با این تفاوت که این بار دستگاه کمک تنفسی  bipap برای بیمار نصب میشود و با استفاده از دستگاه میزان CPAP موردنیاز برای درمان آپنه تعیین میشود.
3.    تست خواب در منزل
کلیه خدمات تست خواب اعم از تست خواب psg, pg و تیتراسیون توسط مجموعه ما در منزل شما نیز قابل ارائه می باشد.
چه آمادگی برای تست خواب لازم است؟
آماده سازی ویژه ای لازم نیست و فقط رعایت موارد زیر کفایت می کند.
1.    قبل از آمدن به کلینیک خواب، غذای معمول خود بخورید، اما از مصرف کافئین و الکل اجتناب کنید.
داروهای تان را مصرف کنید مگر اینکه پزشکتان شما را منع کرده باشد. دقت کنید که اگر داروهای خواب آور مانند زولپیدم و آلپرازولام مصرف می کنید , بهتر است دارو را داخل کلینیک خواب مصرف نکنید نه در منزل.
2.    به موقع رسیدن و کنسل نکردن : تست خود را بی دلیل لغو نکنید. بسیاری از اختلالات خواب می تواند جدی باشد. دکتر شما با انجام تست خواب به دنبال راهی برای درمان مشکل خواب شماست. پلی سومنوگرافی کاری تیمی، تخصصی و دشوار است که توسط تیم بزرگی از پزشکان و تکنسین ها انجام می شود و اگر قصد داشتید تست تان را کنسل کنید حداقل 2 تا 3 روز قبل اطلاع دهید تا فرد دیگری جایگزین شما گردد.
3.    اطمینان حاصل کنید که مسیر کلینیک خواب را به همراه دارید و راه را بلدید.
4.    برای به دست آوردن بهترین نتایج، الکترود ها باید روی پوست تمیز قرار گیرد.حتما اطمینان حاصل کنید که موهایتان در روز تست , تمیز و بدون روغن مو یا ژل مو است.مردان مبتلا به ریش و سبیل نیازی به اصلاح آنها ندارند، بلکه باید موها و پوست کاملا تمیز شده باشند. به همین دلیل دوش آب گرم قبل از مراجعه به کلینیک خواب به همه مراجعین توصیه می گردد
در داخل کلینیک خواب و قبل از انجام تست اختلالات خواب، در یک پرسشنامه کوتاه, از شما خواسته خواهد شد تا قبل و بعد از تست , نظر خود را در مورد وضع کنونی تان و وضعیت تست و چگونگی خواب خود بگویید.
تشخیص میزان خواب آلودگی طی روز
آزمون سنجش خواب آلودگی طی روز یا (Maintenance of Wakefulness Test (MSLT به عنوان یک تست استاندارد برای ارزیابی خواب آلودگی به شمار می رود. این تست بر این اساس طراحی شده است که هرچه یک فرد خواب آلوده تر باشد سریع تر به خواب می رود.
این تست معمولا حدود 2 ساعت بعد از بیدارشدن از خواب شبانه آغاز می گردد. فرد در این تست 5-4 بار در فواصل 2 ساعته و در هر بار به مدت 20 دقیقه تحت ارزیابی قرار می گیرد. در این مدت های 20 دقیقه ای فرد در یک اتاق تاریک، ساکت و مطبوع از نظر تهویه هوایی، با لباس بیرون از منزل در رختخواب دراز می کشد و تلاش می کند تا به خواب رود. در طول مدت 20 دقیقه ای که فرد دراز کشیده است، EEG (نوار مغز)، EOG (نوار چشم)، EMG (نوار عضله) از فرد گرفته می شود تا مشخص شود که فرد به خواب می رود یا خیر؟ بدین ترتیب مدت زمانی که طول می کشد تا فرد به خواب رود (میزان تاخیر خواب) محاسبه می گردد. پس از انجام تست متوسط میزان تاخیر خواب را در 5-4 دفعه ای که فرد تحت ارزیابی قرار گرفته است محاسبه می کنیم. با استناد به متوسط میزان تاخیر خواب، شدت خواب آلودگی فرد تعیین می شود.
برای این که MSLT به درستی صورت گیرد و نتایج حاصل از آن بیانگر میزان واقعی خواب آلودگی فرد باشد باید چندین نکته در انجام این تست مورد توجه قرار گیرد :
•    افراد باید حداقل 15 روز قبل از انجام MSLT هیچ داروی محرک اعصابی را مصرف نکرده باشند.
•    افرادی که کافئین زیاد مصرف می کنند قبل از انجام تست باید به تدریج میزان مصرف خود را کاهش دهند.
•    افراد باید برای 15-10 روز قبل از انجام MSLT ،Sleep Log پر کنند.
•    برای انجام MSLT استاندارد افراد باید شب قبل از تست، تحت ارزیابی توسط PSG قرار گرفته باشند.
•    افراد در روز انجام MSLT نباید الکل یا کافئین مصرف کنند.
•    در فواصل 2 ساعته بین تست ها در زمانی که افراد تحت ارزیابی نیستند باید بیرون از رختخواب باشند و به هیچ وجه نخوابند.
تشخیص میزان توانایی بیدار ماندن
آزمون تشخیص میزان توانایی بیدار ماندن یا (Maintenance of Wakefulness Test (MWT در ابتدا برای سنجش میزان کارآیی و تاثیرات روش های درمانی در بیماران مبتلا به خواب آلودگی شدید طراحی شد. این تست یک نوع تغییر یافته از MSLT می باشد. درحالی که MSLT میزان خواب آلودگی افراد را تعیین می کند، MWT برای سنجش میزان توانایی بیدار ماندن آنها به کار می رود. برای انجام MWT پروتکل های مختلفی وجود دارد ولی به طور کلی روش اجرای این تست همانند MSLT می باشد با دو تفاوت :
1.    MSLT در اتاق تاریک انجام می شد ولی برای انجام MWT اتاق باید روشنایی اندکی (1/0 تا 13/0 لوکس در سطح قرنیه چشم) داشته باشد.
2.    برای انجام MWT بر خلاف MSLT در مدت های 20 دقیقه ای یا 40 دقیقه ای بیمار در یک وضعیت نشسته قرار می گیرد و در طول این مدت باید سعی کند که خواب نرود. البته در طول این مدت بیمار نباید هیچ فعالیتی داشته باشد به عنوان مثال نمی تواند آواز بخواند و یا با دست هایش کاری انجام دهد بلکه باید ساکت و بی تحرک باشد.
در این تست همانند MSLT مدت زمانی که طول می کشد تا فرد به خواب رود و در نهایت متوسط میزان تاخیر خواب محاسبه می گردد.
چرا تست خواب انجام می شود؟
اختلالات خواب میتوانند فرایند خواب را مختل کنند. تست خواب برای تشخیص چنین اختلالاتی انجام میشود. در شرایط زیر، ممکن است نیاز به تست خواب داشته باشید :
•    آپنه خواب یا سایر اختلالات تنفسی مربوط به خواب: در این حالت تنفس شما بهطور مکرر در طول خواب قطع میشود و دوباره برمیگردد؛
•    اختلال حرکت دورهای اندام (پرش اندام) : در این اختلال، در طول خواب، مدام پاهایتان را جمع و باز میکنید. این اختلال گاهی با سندروم پای بیقرار همراه است؛
•    حمله خواب یا نارکولپسی (Narcolepsy) : در این حالت نوعی خوابآلودگی غافلگیرکننده روزانه را تجربه میکنید و ناگهان دچار حمله خواب میشوید؛
•    بی خوابی
•    رفتارهای غیرطبیعی در خواب : اگر طی خواب فعالیتهای غیرطبیعی مثل راه رفتن در خواب یا حرکات زیاد داشته باشید، ممکن است پزشک تست خواب را برایتان تجویز کند؛
•    اختلال رفتار خواب REM : در این اختلال همان طور که خواب هستید، رؤیاها یا خواب هایتان را اجرا میکنید.
درباره کلینیک خواب خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع)
کلینیک خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع) یک مرکز تخصصی در تهران است که خدمات متنوعی در زمینه خواب ارائه میدهد. این کلینیک با داشتن تیمی از متخصصان برجسته، به بیماران خدمات تشخیصی و درمانی با کیفیت بالا ارائه میکند.
کلینیک خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع)  به عنوان یکی از بهترین مراکز تخصصی شناخته شده و خدماتی مانند مشاوره، تشخیص و درمانهای مختلف را برای مراجعین گرامی ارائه میدهد.
ویژگی های کلینیک امام علی ابن ابیطالب (ع)
•    تیم متخصصان مجرب
•    ارائه طیف وسیعی از خدمات درمانی : برای پاسخگویی به نیازهای مختلف بیماران
•    استفاده از تجهیزات مدرن و پیشرفته : برای تشخیص دقیق علت درد و ارائه بهترین درمان
•    برخورد خوب و پرسنل مجرب : ایجاد فضایی آرام و امن برای بیماران
•    محیط آرام و منظم : برای افزایش تمرکز بیماران بر درمان
ما در درمانگاه خیریه امام علی ابن ابیطالب (ع)  با داشتن امکانات لازم همراه با پزشکان متخصص و مجرب، در تلاش‌ایم که بهترین ها را برای شما به ارمغان بیاوریم. برای ارتباط با ما می توانید از روش های زیر اقدام نمایید : 
شماره تماس:  ۱۵-۸۸۳۶۲۴۱۳ 
آدرس سایت:  www.westclinic.ir