ساعات و روزهای حضور
- شنبه ۱۴ الی ۱۶
- چهارشنبه ۱۴ الی ۱۶
شنوایی سنجی
شنوایی سنجی
شنوایی سنجی شامل تکنیک ها و روش های بدون درد و غیر تهاجمی است که توانایی افراد در شنیدن صداهای مختلف را می سنجد. به عبارت بهتر عملکرد مکانیزم شنوایی فرد مورد ارزیابی قرار می گیرد. همان طور که می دانیم، سیستم شنوایی انسان دارای سه بخش مجزای گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی است. با استفاده از انواع تست های شنوایی ابتدا سالم و طبیعی بودن وضعیت شنوایی فرد بررسی می شود و در صورت وجود هرگونه مشکلی، ردیابی های لازم انجام می شود تا مشخص گردد که اختلال موجود مربوط به کدام بخش سیستم شنوایی است. در نهایت نیز پزشک بسته به نوع مشکل، درمان های مورد نیاز را آغاز می کند. در این مطلب قصد داریم با این فرایند بیشتر آشنا شویم.
شنوایی سنجی چگونه انجام می شود؟
به طور معمول فرایند شنوایی سنجی توسط دستگاهی با نام شنوایی سنج یا Audiometer انجام می شود. شنوایی شناس یا سایر پرسنل آموزش دیده از دستگاه شنوایی سنج همراه با تکنیک های ویژه تست شنوایی برای تعیین آستانه شنوایی و همچنین تعیین میزان کم شنوایی استفاده می کند. با توجه به نتایج این تست پزشک ممکن است درمان های مناسب یا استفاده از سمعک را تجویز کند. طی انجام تست، هدفون هایی در گوش فرد قرار داده می شود و با ادیومتر تون های فرکانسی مختلف در سطوح متفاوت به گوش بیمار ارائه می شود. هر بار یکی از گوش ها مورد آزمایش قرار می گیرد. آستانه شنوایی سطحی است که در آن فرد فقط می تواند محرک را بشنود. بلندی صدا ها با واحد دسی بل اندازه گیری می شود. صدای آهسته پچ پچ مانند حدود 20 دسی بل و صدای بلند بین80 تا 120 دسی بل خواهد بود.
دستگاه شنوایی سنج
شنوایی سنج یک ابزار الکتریکی متشکل از یک مولد صدای خالص، یک نوسان ساز رسانایی استخوان برای اندازه گیری عملکرد حلزون، یک تضعیف کننده برای بلندی های مختلف، یک میکروفون برای تست گفتار و یک گوشی برای تست هدایت هوا است.
تست شنوایی چه چیزی را مشخص می کند؟
افراد ممکن است مبتلا به کم شنوایی خفیف تا عمیق باشند و یا شنوایی طبیعی داشته باشند. میزان شنوایی هر گوش با توجه به فرکانس صدایی که فرد می تواند بشنود تعیین می گردد. نتایج شنوایی سنجی معمولاً به صورت پنج دسته بندی در نظر گرفته می شود:
نرمال و طبیعی: کمتر از 25 دسی بل
خفیف : بین 25 تا 40 دسی بل
متوسط: بین 41 تا 65 دسی بل
شدید: بین 66 تا 90 دس بل
عمیق: بالای 90 دسی بل
حوزه های مختلف تست های شنوایی
فرآیند شنوایی سنجی بسیار ساده است اما از تکنیک ها و روش های مختلفی برای شناسایی توانایی شنوایی یک فرد استفاده می شود. به طور کلی ارزیابی های مورد نیاز، در سه بخش انجام می شود که عبارتند از:
انتقال مکانیکی صدا (عملکرد گوش میانی)
انتقال صدای عصبی (عملکرد حلزونی)
توانایی تشخیص گفتار (ادغام مرکزی)
گاهی ممکن است اختلالاتی در گوش داخلی وجود داشته باشد که به جز کم شنوایی سبب وجود مشکلاتی مثل سرگیجه شود، در این گونه موارد با استفاده از تست هایی مثل آزمایش VNG سالم بودن ساختار گوش داخلی مورد بررسی قرار می گیرد.